Jongeren

Het mooiste wat je kunt worden is… Je zelf

In de puberteit verandert er van alles. Niet alleen lichamelijk, maar ook  je gedachten en gevoels veranderen. Je gaat naar een nieuwe school, maakt nieuwe vrienden, kortom er gebeurt heel veel.

In deze periode ga je op zoek naar wie je werkelijk bent, t.o.v. de ander. Wat is mijn mening, je denkt na over je kleding, haardracht en muziekkeuze…..

Kon je eerst zorgeloos uren buiten spelen, nu voel je je misschien soms somber, of heb je een concrete vraag waar je mee rondloopt. Je hebt het gevoel dat er eisen gesteld worden waar je niet aan kunt of wilt voldoen’, ’je voelt je niet begrepen of gehoord” of ‘je weet wel wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt’. Misschien ben je wel heel erg bang voor spinnen, of kun je je niet goed concentreren tijdens het huisewerkmaken.

Je bent niet de enige die zich zo voelt.

Vaak zijn er mensen in de buurt, die je kunnen helpen, maar soms is het juist fijn om even te praten met iemand van buitenaf, die samen met jou gaat zoeken hoe jij jouw kwaliteiten en mogelijkheden in kan zetten om weer de regie over je eigen leven te krijgen.

Het kan ook zijn dat er lichamelijk dingen niet helemaal in balans zijn. Misschien ben je wel allergisch voor iets, waardoor je lichaam afvalstoffen maakt. Dan is het ook lastig om je te concentreren en voel je je daardoor ook niet fijn.

 

“Ik had altijd moeite om keuzes te maken. Ik wik en ik weeg en uiteindelijk doe ik niets. Ik kwam geen stap verder".

“Ik heb altijd zo’n opgezette buik. Alsof er iets mis is met mijn darmen. Zou ik ergens allergisch voor zijn?"

“Ik was ontzettend bang om te falen en had geen idee waar dat vandaan kwam. Daarbij was ik ook heel perfectionistisch naar mezelf toe."

“Ik was zo bang voor onweer, dat ik niet durfde te gaan slapen."

“Mijn dochter is hoogsensitief. Daar heeft ze op school veel last van."

“Mijn zoon heeft altijd een heel vol hoofd. Daardoor kan hij dingen slecht onthouden."