Coaching

NLP, NLsPel en Matrixcoaching zijn de coachingsmethodes die ik toepas. Ze zijn allemaal gericht op oplossingen. Hieronder  vertel ik je iets meer over wat het inhoudt:

Wat is NLP :

Met taal bepaalde patronen in je brein veranderen om zich goed te voelen.

Het antwoord op de vraag ” Wat is NLP ? ” is simpel. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren.

Neuro heeft met het brein te maken, je hersens. In je brein zijn bepaalde patronen vastgelegd die er voor zorgen dat je je naar voelt of dat je je goed voelt.

Linguistisch gaat over taal. De taal waarmee je met jezelf of met anderen communiceert.

Programmeren wil zeggen dat je met taal je brein programmeert om zich goed te voelen.

Nu is programmeren in de jaren 70 fout gekozen. Computers waren toen namelijk in opkomst en men dacht dat de mens een soort computer was.

Niets is minder waar. Het gaat niet om programmeren, maar om het veranderen van negatieve patronen in positieve patronen in je brein zodat jij je weer goed voelt.
NLP leert je om je brein als het ware te besturen met taal zodat jij je weer beter voelt. Het geeft je een handleiding hoe jij het beste je brein gebruikt om beter je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Zorg ervoor dat je positieve gedachten hebt, positieve beelden in je hoofd vormt en je goede gevoelens hebt. Op het moment dat je dit hebt bereikt heb jij je brein geprogrammeerd om zich goed te voelen en dat is natuurlijk wat jij wilt

Met NLP kun je meer grip krijgen op jouw emoties. Hoe je jouw brein leert om je goed te voelen. Zodat je met succes, plezier en ontspanning je doelen ontdekt en verwezenlijkt en effectiever kunt leven

NLP wordt veel gebruikt om jezelf te ontwikkelen. Om meer plezier in het leven te hebben en er achter komen wat je precies wil in het leven. Daarnaast wordt het veel gebruikt om andere mensen mee te helpen of beter te leren communiceren.

Wat is NLSPEL:

NLSPEL is een speelse vorm van NLP, ontwikkeld door drs. Henriette Mol, waarin NLP-principes en -technieken gecombineerd worden met improvisatiespelvormen, coöperatieve games, verbeeldend spel en spelletjes.

NLSPEL is een werk-zienswijze waarin speels en doelgericht de typerende toverwoorden zijn.

In spel geniet je vrijheden die je in ‘het echte leven’ niet ervaart, en kun je experimenteren met gedrag zonder dat het daadwerkelijk consequenties heeft.
Dat maakt spelen een fantastische manier om je te ontwikkelen en te verrijken.

 

Wat is Matrixcoaching:

De MatriXmethode is een coachingstechniek ontwikkeld door Ingrid Stoop, gebaseerd op NLP. Het kan worden ingezet bij leerproblemen, gedragsproblemen, mentale problemen of emotionele problemen. De persoon staat altijd centraal, met of zonder diagnoses.

Uitgangspunt is de interne strategie die mensen zelf hebben ontwikkeld bij leren en emoties. Als problemen ontstaan, blijkt vaak dat die strategie niet werkt of zelfs het tegendeel bereikt. Dan is het van belang deze strategie te vervangen en er één te vinden die beter, makkelijker en sneller werkt. De MatriXmethode gaat niet eindeloos op zoek naar de oorzaak van een probleem, maar werkt effectief en praktisch aan een oplossing. Dat kan helpen bij de meest uiteenlopende problemen, van  dyslexie en andere leerproblemen tot emotionele problemen zoals angsten.

Het doel van de behandeling is het zelf aanpakken en oplossen van de problemen, door gebruik te maken van de eigen kracht, kwaliteiten en potentieel. MatriXcoaches kunnen daarbij helpen. Zo kunnen mensen hun eigen, unieke manier van informatieverwerking vinden, die aansluit bij hun specifieke behoeften. Daardoor zijn zij beter in staat nieuwe informatie op te nemen, te verwerken, op te slaan en weer te gebruiken. Er wordt als het ware orde geschept in het hoofd.

Veel gehoorde uitspraak van een kind met b.v. autisme is:”Mam, mijn hoofd zit zo vol” Probeer dan nog maar eens een les te volgen of nieuwe dingen te leren. Er hoeft vaak maar een kleinigheid te gebeuren of er vindt een “uitbarsting” plaats. Samen met het kind gaat de matrixcoach kijken wat er in het hoofd en lichaam gebeurt. Dit gebeurt via tekenen. Als je snapt hoe het werkt in jouw hoofd en lichaam, kun je daar beter mee leren omgaan. Als we dat hebben uitgevonden gaan we kijken of dit een prettige manier is en of het misschien gemakkelijker kan. Vaak komt er meer rust in het hoofd, waardoor een uitbarsting uitblijft en nieuwe informatie gemakkelijker wordt opgeslagen en gereproduceerd.

 

 

 

“Ik had altijd moeite om keuzes te maken. Ik wik en ik weeg en uiteindelijk doe ik niets. Ik kwam geen stap verder".

“Ik heb altijd zo’n opgezette buik. Alsof er iets mis is met mijn darmen. Zou ik ergens allergisch voor zijn?"

“Ik was ontzettend bang om te falen en had geen idee waar dat vandaan kwam. Daarbij was ik ook heel perfectionistisch naar mezelf toe."

“Ik was zo bang voor onweer, dat ik niet durfde te gaan slapen."

“Mijn dochter is hoogsensitief. Daar heeft ze op school veel last van."

“Mijn zoon heeft altijd een heel vol hoofd. Daardoor kan hij dingen slecht onthouden."